21 Nisan 2008 Pazartesi

Ekonomi cook iyi maasallah - 2

Bu da Subat 2008 baslarinda yazilmis bir yazi. Arsivdeki yayinlanmamis gunce yazilarini yazmak cok gunce mantigina uymuyor, ama yazmisim bosa gitmesin, bir copy-paste'lik isi var :)
----------------
Bu asagidaki linkler ekonomi konusunda bu donemde okudugum begendigim yazilar. Belki benim goruslerimle uyustugu icin. Ama sizin okumak icin zamaniniz varsa artik guncel olmasa da geriye donuk bir bakis sunmasi acisindan ilginc olabilir.

Ege Cansen - faizler :
Erkan Saglam - veriler ekonomik gidisati gosteriyor:
Kuresel krize onlemler yerine harcamalar ++ :
Krizin Türkiye'ye asil etkisi bundan sonra


Su asagidaki linkler bir finansal deha'nin son yillarda nasil yuksek faizindan para kazandigini acikladigi blogundan. Son 4-5 yilda aciga Cin yuani yada US$ satip YTL alip faize yatirmis. Cok yuksek reel faiz sayesinde cok karli cikmis Turkiye yatirimindan. Bu konsept kimonolu teyzelerimizin de kullandigi yontem.
Ama artik bu gidisatin sonuna geldigini o da sezinlemis sanirim. 2007 sonundaki yazisinda artik YTL'nin deger kaybedebilecegini, buna hazir olmak gerektigini yazmis.
Bunlari sadece nasil soyuldugumuzu, su anki ekonomik balonun nasil sisirildigini ve kimlerin bundan nasil nemalandigini nasil ballandira ballandira anlattigini gostermek icin yazmak istedim.

Financial Whiz: YTL faiz yatirimi:
http://www.thefinancialwhiz.com/2008/01/07/chinese-yuan-carry-trade-currency-basket-%e2%80%93-nine-months-later-and-43-greater/
http://www.thefinancialwhiz.com/2007/12/31/volatile-turkish-lira-position-hedge-it-with-the-hungarian-forint/
http://www.thefinancialwhiz.com/2007/03/16/the-turkish-lira-carry-trade-high-interest-stable-currency/

Ben ekonomik ongorulerimde hep olumsuz beklentileri satin aldigim icin son 5-6 yilda cok kaybettim. Ama olumsuz tarafta olmak da cogu zaman kazandirmiyor. Kendi pozisyonumu hayatin bundan sonraki calkantilarinda daha iyi ayarlyabilecegim umarim.

1 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.