21 Nisan 2008 Pazartesi

Ekonomi cook iyi maasallah - 1

Bu Ocak ayinin ortasinda yazmis oldugum ama bir turlu blog'a aktaramadigim bir yazi. O zamanlar Euro hala 1.72 civarindaydi. (Maasi etkiledigi icin cok iyi hatirliyorum) Bakkal hesabiyla ekonomi yonetenler krizde bize bir sey olmaz diye yazinca yazmistim bu alttaki yaziyi.
---------------
AKP iktidari suresince ezilenin yaninda olacagiz, biz 'isi' biliyoruz soylemlerini kullandi.
Ekonomimiz cok iyi deniyor. Borsa iyi gidiyor, dolar 1.60lardan nerelere geldi deniyor. Son 5-6 yilda dolarin diger para birimlerine karsi surekli devalue edilmesi ve dunya piyasasindaki likidite bollugu bu rakamsal sonucu yaratti.
Bu 5-6 yildaki ekonomik surecten sadece bir kac kesim kazandi. AKP'nin finansal destekci kesimi yatirimlarini fazlasiyla geri aldi. En zengin kesime pek dokunulmadi bu surecte. Fakir kesim demek yanlis olur, desteklerle gecinen bir asalak kesim hayatlarinin bir surecini beles gida ve saglik gideriyle gecirdiler.
Ama gercek yasamin icindekiler oyle demiyor. Denizliye son gittigimde ziyaret ettigim akrabalardan surekli esnafin ciftcinin sikayetlerini dinledim, herkes is olmadigindan sikayetci. Ama bu borsa/doviz kuru ortaminda kimse de ben zarar ediyorum diyemiyor, sanirim imparator ciplak denememesi durumu var.

Acaba bu surecin sonuna yaklasiyor muyuz? Dunya kriz ha cikti ha cikacak diye bekliyor, dunya capinda merkez bankalari ekonomi balonu patlamasin diye dort takla atiyor. Bir balon benzetmesini kullanirsak balonda delik oldugunu anladik ve ayni zamanda alttan sicak hava ufleyen isiticilar sustu. Balonun sismesinden nemalanan kesim elinden geldigince uflemeye ve merkez bankalarini halkin parasiyla bu balonu uflemye zorlamaya devam ediyor. Ama bu nefeslerle balon birazcik daha sisip yerden uzaklasiyor. Eger delik havadayken yamanmazsa balondaki herkes yere cakilacagiz, tum aktorlerin nefesi tukenmis oldugu icin bu cakilma yumusatilamayacak. Yok eger para cambazlari geri adim atar da bu nefeslerle kazanilan zamanda balonun deligi yamanirsa balon cakilmayacak ama kaybettigi sicak havanin etkisiyle bir sure yere yakin agir aksak gidecek. Bakalim ne olacak..

Hiç yorum yok: