13 Temmuz 2008 Pazar

Ortadirek ortada kaldi

AKP iktidari doneminde Turkiye'de degisimler oldu. Bundan en cok paradan rant alan zengin kesim ile hayatini calismadan yasamak uzerine kurmus asalaklar beslendi.
Hayatlarini calisarak kazanan, baskalarina muhtac olmamayi amaclayan orta halli kesimin hayat standardi orantisal olarak azaldi. Ortalama gelirler / harcamalar orani artmadi, azaldi.

TOKI sadece fakirlere ucuz ve zenginlere super luks konut uretirken orta halli kesim serbest piyasaya birakildi, yukselen konut fiyatlariyla cogu kiraci olmaya devam ediyor. Halihazirda konut sahibi olanlar biraz kazanirken en yuksek kazanc sehir ceperlerinde zamaninda kapatilmis arsalarin sahiplerine rant kazanci olarak gitti. AKP belediyecileri belediye hizmetlerinden rant cikarmayi cok iyi ogrenmisler. Sehir kenarinda tarla kapat, oradan imar gecir, belediye hizmetlerini gotur, ortaklarin sonra bu arsalara siteler kurup bunlari satsin. Bu evleri alanlar da maas gelirlerinin neredeyse tamamini buralara yatiran, vergilerini duzgun odeyen, kurallara uyan ortadirek vatandaslar. Isin acisi da vergi veren kesimler bu gecekondu zenginlerini beslemis oldu, ve hala belediyeler eliyle bir kesim kullandigi hersey icin vergi verirken bu vergilerle diger kesime ayni yardimlar devam ediyor.
Bu duzen nasil degisir bilmiyorum, ama dunya bir ekonomik duraganlik bekliyor. AKP iktidari zaten hazirlik yapsa bile bu kriz olacakti ama hic bir tedbir alinmadigi gibi butce bakkal hesabina donduruldu. Simdi AKP kapatilir ve yerine gelen iktidar doneminde kriz patlarsa AKP efsane haline gelecek. Tipki rahat gecen Erbakan doneminden sonra Ecevit iktidarina nurtopu gibi kalan kriz benzeri sorunlarla ugrasmak zorunda kalacak olasi alternatif iktidar. Ve git gel ustasi Demirel gibi bir buyuk umutlarla geri gelen bir Tayyip gorebiliriz bunlarin arkasindan.
Ve kotu haber, bir krizde ne zenginlere bir sey olacak, ne de kaybedecek bir seyi olmayan asalaklara. Pisligi vergileriyle temizlemek yine memleketin ortadiregine kalacak.

Hiç yorum yok: